Nową siedzibę Facebooka zaprojektuje światowej sławy architekt

Miliony ludzi na całym świecie, korzystają z portalu społecznościowego Facebook. Jednak prawie nikt nie wie, jak wygląda siedziba tej firmy. A Mark Zuckerberg zaskakuje i zatrudnia jednego z największych architektów na świecie, by zbudować nowy, ogromny budynek Facebooka.

Mimo wielkich spadków notowań spółki na giełdzie, Facebook inwestuje w nowy budynek. Zaprojektuje go światowej sławy architekt – Frank Gehry. Jest on amerykańskim architektem o polsko-żydowskich korzeniach, znany przede wszystkim z projektu muzeum Guggenheima w Hiszpanii. Zdobywca Nagrody Pritzkera w 1989 roku. Jego inne dzieła to Tańczący Dom w Pradze, oraz wieżowiec 8 Spruce Street w Nowym Jorku. Gehry bierze również udział m.in. w budowie Dzielnicy Kulturowej w Abu Dhabi (więcej informacji tutaj). Architekt znany jest z swojego elastycznego podejścia dla zleceniodawców, bardzo plastycznych i oryginalnych dzieł oraz prowadzenia budżetu zgodnie z założeniami.

Obiekt powstanie w Menlo Park w Kalifornii, w zachodnim kampusie. Obecnie pracownicy Facebooka pracują kampusie wschodnim. Główną ideą projektu, którą zaproponował Mark Zuckerberg wraz z Everettem Katigbakiem, (menadżerem Facebooka ds. projektów przestrzennych), jest ogromny open space. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że open space ma mieć rozmiar całego budynku i po drodze nie ma być żadnej pary drzwi. Taka otwarta przestrzeń, ma skupić tysiące pracowników Facebooka w jednym miejscu, ułatwić komunikację zespołową oraz wzmocnić wrażenie przynależności do internetowego giganta. Każdy, z 2800 pracowników, ma czuć się potrzebnym i wyjątkowym.

Mark Zuckerberg podkreśla, że wnętrze musi być jednocześnie ciche i prywatne. W budynku powstaną również pomieszczenia socjalne dla pracowników oraz sale konferencyjne. Projekt ten, skorygował i nadał mu odpowiednich kształtów, Gehry. Architekt wprowadził ścianki działowe we wnętrzu, które mają wydzielić osobistą przestrzeń dla pracowników. Połączył dwa trudne aspekty, otwartej przestrzeni i poczucia prywatności. Nowa siedziba powstanie nad wielkim parkingiem, przeznaczonym dla pracowników oraz gości. Dodatkowo atrakcją stanie się zielony dach, na którym powstanie ogromny, zielony taras pełniący funkcje rekreacyjno – wypoczynkowe. Liczne, długie ścieżki mają służyć spacerom w czasie lunchu i chwili relaksu. Cały budynek ma wtapiać się w otaczający krajobraz oraz nawiązywać do sąsiedniej zabudowy.

Prace konstrukcyjne rozpoczęły się na początku bieżącego roku, a cała inwestycja ma się zakończyć do końca roku. Czy budynek spełni wszystkie założenia oraz stanie się wspólnym, przyjaznym miejscem pracy? Tego dowiemy się po zakończeniu budowy całego obiektu, ale efekt może być niezwykły, skoro za projekt odpowiedzialny jest światowej sławy architekt Frank Gehry.

 

 

Zapraszamy do Polubienia Nas na Facebooku :
https://www.facebook.com/pages/Architekt-na-obcasach/505853026165518
:)

Źródło: bdonline.co.uk, highsnobiety.com, dezeen.com, archdaily.com, adweek.com, businessinsider.com.au, freshnessmag.com, news.yahoo.com, awdesignlog.blogspot.com, technologie.gazeta.pl, forsal.pl, e-vive.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Architektura i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>